Dhrupad

Konsert til inntekt for Kirkens nødhjelp.
Erlend Olderskog Albertsen og Yoshiko Nakano
Molde domkirke, søndag 8. november kl 19:00
Inngang 200,- (Vipps)

Dhrupad. Ordet betyr standhaftig stjerne. Dhrupad representerer den eldste nålevende musikkformen vi kjenner fra Nord-India, og oppsto som en bønneform i templer, med utgangspunkt i religiøse tekster. I Iøpet av denne musikkens levetid har teksten forandret seg til lyder som ikke har en konkret betydning, men likevel bærer med seg et religiøst budskap.

Dhrupad blir sett på som opprinnelsen til det vi i dag betrakter som indisk musikk, hvor raga er et viktig stikkord. Raga er en samlebetegnelse på formler for hvordan tonene behandles i musikken. Det finnes mange ulike ragaer, og opprinnelig tilhørte de ulike tidspunkt og årstider. Ordet raga kan oversettes til farge. På samme måte som en farge setter preg på et hvitt lerret, fargelegger de ulike ragaene det menneskelige sinn, og skaper dermed ulike stemninger i oss.
På denne konserten får du høre musikk som er inspirert av Dhrupad og forhåpentligvis oppleve noe som ligger utenfor den hverdagslige sfære.

Erlend Olderskog Albertsen : kontrabass, Pakhawaj (indisk håndtromme) og vokal
Yoshiko Nakano : Tanpura (indisk strengeinstrument)