Molde Julekrybbe

I advent 2021 vil det stå et drivhus litt utenom det vanlige på Molde torg.  For inne i drivhuset er det plassert en spansk julekrybbe!

Bakgrunn
Tradisjonen vil ha det til at det var Frans av Assissi som satte opp den første julekrybben i den lille landsbyen Greccio i Italia i 1223. I mange land er store og små julekrybber et fast element i markeringen av julehøytiden. Julekrybbene finnes i private hjem, men også gjerne i byens torg / sentrum eller foran kirken.
Til julekrybben hører hele historien med; fra Marias møte med engelen Gabriel i Nasareth, Josefs drøm, Marias møte med slektningen Elisabeth, turen til Betlehem, innskrivningen i manntallet, stallen, hyrdene, de tre vise menn og flukten til Egypt.

Tidligere sjømannsprest i Torrevieja i Spania, Lars Skagestad, ble fascinert av denne tradisjonen. Sammen med andre ansatte og frivillige i Bragnernes kirke i Drammen, satte de opp Bragernes Julekrybbe i 2016.

Molde domkirkes menighet har med Molde Julekrybbe et ønske om å bidra med julens fortelling midt i sentrum. I advent 2021 ser vi  første trinn av dette prosjektet. Vi ser Maria og Josef ved herberget, stallen, hyrdene og de tre vise menn. Så ser vi også glimt av hverdagsliv i Nasareth. Flere figurer og tablåer er planlagt i 2022.

Tablå som er på plass i 2021 er:
Nasareth (kirken.no)
Betlehem (kirken.no)
Gjeterne på marken (kirken.no)
Herberget (kirken.no)
Vismenn fra østen (kirken.no)

Figurene er håndlaget i en familiebedrift i Murcia i Spania. www.belenesmurcia.com
Noen av figurene er bevegelige instalasjoner. De er koplet til et tidsur. Derfor vil de noen deler av døgnet være i bevegelse, mens andre tider er det hviletid.

Selve åpningen av Molde Julekrybbe fant sted 1. søndag i advent før Lysmessa. Se mer her

Julekrybben skal stå på Molde torg fra 1. søndag i advent 2021 til og med Hellig tre kongers dag, 6. januar 2022.

Det er mange som har vært med å gi et bidrag for å realisere Molde Julekrybbe.
Noen bedrifter har bidratt økonomisk. Her er våre sponsorer.
Frivilige har bidratt gjennom ulike dugnader.
Molde domkirkes menighet uttrykker en hjertelig takk til alle sammen!

Om en ønsker å gi en gave til å videreutvikle Molde Julekrybbe, så er det mulig via VIPPS #718067
eller bankkonto nr 1506 29 12542.

Lik gjerne Molde Julekrybbe på Facebook!

Nasaret:

Gjeterne på marken: